Na de Tweede Wereldoorlog

Na 1945 vinden er in de landbouw vele veranderingen plaats. Met behulp van het Marshallplan komen er nieuwe landbouwmachines en het gebruik van kunstmest en krachtvoer neemt sterk toe. Het gevolg is een enorme toename van de productie. Kleine boeren komen steeds meer in het nauw. Het proces van schaalvergroting komt op gang. Grote gebieden worden door ruilverkaveling heringericht. De tractor vervangt het paard, de melkmachine het handmelken. Overal verschijnen ligboxstallen met een doorloopmelkstal. Inmiddels heeft de melkrobot zijn intrede gedaan. Friesland heeft bij de grootschalige veranderingen een belangrijke rol gespeeld, zo is kunstmatige inseminatie hier voor het eerst toegepast.

Verschillende coöperaties en het stamboek fuseren tot grote eenheden en uiteindelijk blijven er slechts enkele over die niet meer typisch Fries zijn.

EEG-verdragen bepalen vanaf 1957 het landbouwbeleid. Subsidies op de teelt van gewassen en zuivel (melkpoeder en boter) stimuleren de productie. Door alle maatregelen stijgt de productie van zuivel en akkerbouwproducten tot grote hoogte. Hierna volgen weer maatregelen om de productie af te remmen (superheffing, melkquotering). Ook in deze periode teisteren veeziekten als MKZ de landbouw.

De zorg om het milieu groeit vanaf de jaren 1970, boer en burger vervreemden van elkaar. Het veranderen van landbouwgrond in natuur neemt een aanvang. Om het inkomen op peil te houden beginnen verschillende boeren een tweede tak, of gaan ze biologisch boeren. Anderen kiezen voor grootschaligheid.

_MG_0026_1.jpg

makkeynfryslan

Timeskaters 

Frysk Lânbou Museum
Koaidyk 8b
9264 TP  Earnewâld

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Telefoon 0511-539420   geregistreerd-museum
  Fax 0511-539697