Periode 1870 - 1940

Na 1870 breken er voor de Friese boer zorgelijke tijden aan. De kwaliteit van de Deense boter overvleugelt de Friese, waardoor de afzet naar Engeland stagneert.

De alsmaar toenemende import van goedkoop graan uit Amerika zorgt voor een diepe crisis bij de akkerbouwboeren. Het aanbod blijft maar stijgen en de prijzen dalen. Vooral voor de arbeiders komt de crisis hard aan. Ze verliezen hun werk en raken aan de bedeling. Een enorme emigratiestroom komt op gang.

Tijd om de bakens te verzetten. De coöperatieve gedachte wint flink terrein. Bij de zuivelbereiding, veefokkerij en bietenverwerking en ook bij de aankoop van veevoer en zaaigranen schakelt men over op coöperaties. In 1886 wordt de eerste zuivelcoöperatie opgericht en al spoedig staat er in vrijwel elk Fries dorp een zuivelfabriek.

In Bolsward komt een zuivelschool en overal gaan landbouwwintercursussen van start. De mechanisatie komt na de eeuwwisseling goed op gang. In korte tijd is de gehele hooioogst gemechaniseerd, en de akkerbouw volgt.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog is het opnieuw crisis, veroorzaakt door de enorme productiecapaciteit in Amerika. De opgaande lijn die na 1935 voorzichtig is ingezet, wordt abrupt onderbroken door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

concordia-01.jpg

makkeynfryslan

Timeskaters 

Frysk Lânbou Museum
Koaidyk 8b
9264 TP  Earnewâld

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Telefoon 0511-539420   geregistreerd-museum
  Fax 0511-539697