Basisonderwijs

Wij vinden erfgoededucatie belangrijk. In het museum maakt de leerling kennis met 2000 jaar agrarische geschiedenis van Friesland. Een bezoek aan het Fries Landbouwmuseum zorgt ervoor dat de kinderen de wereld om hen heen met andere ogen bekijken. Op dit moment bieden wij een programma aan voor de groepen 5 t/m 8.

Time Skaters

Time Skaters is een educatieve en avontuurlijke speurtocht voor kinderen. De leerling maakt sprongen door de tijd en “skate” van de ene periode naar de andere. De vier tijdsperiode waar de leerling mee kennis maakt, zijn: de tijd van de terpen, veranderingen, landbouwcrisis en de moderne tijd.

Het programma bestaat uit: ontvangst en welkomstwoord door een educatief medewerker. Dan volgt een introductiefilm van 15 minuten en daarna gaan de kinderen zelf op avontuur in het museum en beantwoorden van vragen m.b.v. invulblad. Het programma duurt 1,5 uur. 

Naast een bezoek, biedt het museum voor scholen thematische lesbrieven aan, zoals: plant en dier, mens en werk, gebouw en omgeving.

Na aanmelding, ontvangt de school een handleiding met daarin alle informatie.

een reactie van een school:

''Wij hebben onze excursie als heel leerzaam, prettig, mooi en bijzonder ervaren. De kinderen vonden het geweldig. Op mijn vraag wat ze het mooist vonden zeiden de meeste kinderen: "alles!"

De meeste jongens vonden het "jok" (juk) bijzonder en zwaar. Ook de machines en de grote stier vonden ze geweldig.

Ze hebben echt genoten en geleerd.''

 

 

Via onderstaande link kom je op de pagina met de LESBRIEVEN die je kunt downloaden:

Lesbrieven Basisonderwijs

 

 

 

Hart voor cultuurerfgoed

Woensdag 9 oktober heeft het Fries Landbouwmuseum bezoek gehad van 18 enthousiaste ICC-ers uit de gemeente Heerenveen en Opsterland. Allemaal mensen die hart voor eigen erfgoed hebben en hun leerlingen hierover enthousiast weten te maken. Atelier Majeur organiseert jaarlijks ICC-bijeenkomsten op diverse museumlocaties. Dit keer in Earnewâld. Het educatief programma, Time Skaters is deze middag aan hen gepresenteerd. Dit is een speurtocht door het museum bedoeld voor de groepen 5 t/m 8 uit het basisonderwijs.

Een paar reacties : zeker een aanrader voor basisscholen, leuk doe-materiaal voor kinderen en een hartelijk ontvangst. Ook een keer “skaten”door de tijd met u klas. Meld u aan!

Tuinpatat pad!

Vanaf maandag 3 maart is het Tuinpatat pad te bewonderen voor de groepen 1 en 2 uit het basisonderwijs. Tijdens het pad gaan de kinderen op ontdekkingstocht door het museum en leren hoe een aardappel patat wordt. Er zijn leuke doe-activiteiten te doen waarbij rekening gehouden is met de leerlingen uit het kleuteronderwijs. Centraal straat het kleurrijke prentenboek van Grietje Huisman, dochter van....!

10web

Kosten: 2 euro per leerling
Begeleiders gratis entree. Groepsgrootte per bezoek is 30 leerlingen.
Duur: 60-90 minuten
Opgave: bel of stuur ons een e-mail.
Het tuinpatat pad is vanaf maandag 3 maart elke dag te bewonderen, speciaal bedoeld voor de groepen 1 en 2 uit het basisonderwijs.

Tuinpatat pad: een belevenis voor elke kleuter!

17web

Leerkracht

Wat is timeskaters? Timeskaters programma is een educatieve speurtocht door de landbouwgschiedenis van Friesland. De twee hoofdpersonen, Skouke en Liske zijn super skaters. Zij kunnen met hun stuns reizen door de tijd. Ze nemen de leerlingen mee met hun sprongen door het landbouwverleden van Friesland.

Doelstellingen: het Fries Landbouwmuseum wil de leerlingen laten ervaren dat het museum een leuke en leerzame plaats is. Doel van deze lesmethode is de kinderen kennis laten maken met het agrarische verleden van Friesland en de collectie van het museum. Verder wil het museum de kinderen bijbrengen hoe de boer woonde, werkte, welke problemen hij had en hoe hij ze oploste.

Opbouw en tijdsinvestering: het bezoek aan het museum duurt 90 minuten.

Timeskaters voldoet aan de kerndoelen van het vakgebied geschiedenis, zoals: het leren gebruik maken van eenvoudige historische bronnen en leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren, leren over kenmerkende aspecten van de landbouwgeschiedenis van Friesland.

Skoute en Lisk

Bekijk de strip van Skoute en Liske...en ontdek hoe zij met hun stunts door de landbouwgeschiedenis van Friesland skaten....skate je mee?

Strip Timeskaters museum

Timeskaters museum

 

Frysk Lânbou Museum
Koaidyk 8b
9264 TP  Earnewâld

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Telefoon 0511-539420   geregistreerd-museum
  Fax 0511-539697